Kaikki Maalle asumaan! Etätyö palkitsee mahtavassa ympäristössä.
Maa, Metsätalous ja Matkailu ovat kuitenkin oleellinen osa Maaseudulla toimeen tuloa. Hyvin toteutetussa metsänhoidossa myös luontoarvot tulevat huomioiduksi ja kun Metsäkeskusten määräaikaisista rauhoituksista jakamat korvaukset yhdenvertaistetaan perustulain mukaisesti muiden rauhoitus korvausten kanssa verottomiksi niin varmasti nykyistä useampi metsänomistaja valitsee määräaikaisen rauhoittamisen Luontoarvoiltaan erityisille alueilleen joita laki ei muuten suojaa. Erityisesti luomupientiloja kannattaa herättää henkiin vanhojen pientilojen pohjille ja erikoistumalla.
Kunnilla on veto-oikeus estää uraanikaivos alueellaan 21 § .
Maa, Metsätalous ja Matkailu ovat kuitenkin oleellinen osa Maaseudulla toimeen tuloa. Hyvin toteutetussa metsänhoidossa myös luontoarvot tulevat huomioiduksi ja kun Metsäkeskusten määräaikaisista rauhoituksista jakamat korvaukset yhdenvertaistetaan perustulain mukaisesti muiden rauhoitus korvausten kanssa verottomiksi niin varmasti nykyistä useampi metsänomistaja valitsee määräaikaisen rauhoittamisen Luontoarvoiltaan erityisille alueilleen joita laki ei muuten suojaa. Erityisesti luomupientiloja kannattaa herättää henkiin vanhojen pientilojen pohjille ja erikoistumalla.
Kunnilla on veto-oikeus estää uraanikaivos alueellaan 21 § .
Ongelmien tiedostaminen on oleellinen osa oikeiden ratkaisujen löytämistä.
Suomessa on jo 4 ydinenergiaa tuottavaa laitosta, yhtä,5., ollaan rakentamassa ja valitettavasti kahdelle uudelle laitokselle on saatu luvat joista toinen on onneksi siirtynyt hyllylle. Maailmassa on n 450 ydinvoimalaa parhaillaan joista monet ovat jo käyttöikänsä loppupäässä tai jopa sen ylittäneitä . Ydinvoiman merkittävimpiä sivutotteita Ydinaseet, ydinjäte, onnettomuussaasteet ja uhrit sekä uraanikaivosten ja tuotannon päästöt.
Kuitenkin jo 1 voimalaonnettomuus, Neuvostoliitossa, nykyisen Ukrainan alueella Tsernobylissä saastutti koko euroopaa laskeumallaan, myös vähiten laskeumaa saaneilla alueilla Suomessa keräiltiin jäkälää ja jouduttin moniin vastatoimiin, nykyäänkään ei saa kyseisillä alueilla välttämättä säteilemätöntä poronlihaa. Raivaustöihin Tsernobylissä osallisuneista jopa 500 000:sta ihmisestä 100 000 sanotaan kuolleen tai saaneen pysyviä säteilyn aiheuttamia haittoja. Jokseenkin kaikki luvut ihmisuhrien määrästä on ristiriitautettu. Aluella muhii edelleen aktiivisia aineksia joiden takia alueella tarvitaan uusia toimenpiteitä nyt ja tulevaisuudessa.
Epäilys jää että kaikkea tietoa ei ole edes saatavilla.
"Tsernobyl ei toistu 2009" ja Suomella on joltain näkökulmalta uskottavan kuuloinen lähestyminen Ydinturvallisuuteen vaan mikään ei ole niin varma kuin epävarma 2011 Fukushima. Merivesien nousu uhkaa ainakin Suomen merenrantaan rakennettujen ydinvoimaloiden sijaintia joten todennäköisesti muuallakin maailmassa. Uusissa suunitelmissa Jokseenkin kaikkia seikkoja on pyritty huomioimaan mutta kuitenkin Myrsky pelkästään kykenee nostamaan meren pintaa hyvin lähelle olkiluodon turvarajaa ja uusia aallonkorkeusennätyksiä syntyy vaikka eivät olisikaan juuri ydinvoimalan lähettyvillä. Tässä vain 1:tä huolenaihetta kevyesti sivuten.
SUURIA Ydinonnettomuuksia on tapahtunut monia muitakin ympäri maapalloa Viimeisin Fukushimassa. Sodissa on käytetty ydinaseita ja monia säteilyhaittoja aiheuttavia aseita, puhumattakaan lukemattomista ydinkokeista joita on suoritettu eripuolilla maailmaa. Vuosien mittaan Voimaloissa on myös sattunut,huomattavasti useammin, vähäisempiä onnettomuuksia jotka ovat vaikuttaneet myös ympäristöön. Olen myös kuullut tutkimuksesta jonka mukaan n15km säteellä ydinvoimalasta on havaittu normaalia enemmän leukemiatapauksia. Tilanne saattaa olla pahempikin, Riippuen voimalan iästä ja kulttuurillisestakin sijainnista.
Viimeisin suurempi onnettomuus Fukuzimassa, tyynenvaltameren rannalla,käsitti useita reaktoreita jotka jatkavat edelleen saastuttamista. Tämä
tapahtui maassa jonka teknologiataso on 1 maailman korkeimmista. Tänne suomeenkin satoi Fukuziman laskeumaa samoin kuin suureen osaan maailmasta ja eipä tee paljon tyynenmeren kalaakaan mieli, ainakin osa tonnikalasta ja kalapuikkojen kalasta tulee tyyneltämereltä jossa ainakin amerikka ja ranska on tehnyt paljon ydinkokeita.
Maailmalla on myös lukuisia ydinjätteenkäsittelylaitoksia, ydinjätekaatopaikkoja ja varastoja jotka kasvavat jatkuvasti. Venäjällä Suomestakin tulleita jätteitä oli kuskattu jokseenkin suoraan luontoon ja nykyäänkin keski-ikä kyseisellä alueella on n40v hujakoilla. Saksalaiset olivat kuskanneet jätteitään vanhaan kaivokseen, mutta ilmeni että kaivos ei sovellukkaan ydinjätteiden loppusijoitukseen rikkonaisen kallioperän vuoksi. Lisäksi monia säiliöitä oli rikkoutunut sijoittelussa tai kuljetuksissa. Ranskalaisten jätekäsittelylaitos pomppasi esille kun joku laitoksen sulatusuuneista RÄJÄHTI. Samaisen yrityksen toimesta rakennetaan parhaillaan olkiluodossa.
Suomen paukkajan URAANIKAIVOS on mukamas hyvin maisemoitu ja jälkikäsitelty, missä voi olla jotain perää varsinaisen päälouhoksen suhteen, kuitenkin kaikki kaivoksen käytössä olleet pistolouhokset ja vaikutusalueella olevat vesistöt ovat edelleen saastuneet ja niille ei ole tehty mitään. Uraanikaivosten kannattajat väittävät ottavansa uraanin pois mutta todellisuudessa kaivaminen levittää rikastunutta saastetta pohjavesiin, vesistöihin ja ympäristöön monin eri tavoin. Alueet ovat poikkeuksetta laajemmin ja monipuolisemmin haitallisia kaivuiden jälkeen kuin ennen niitä. Kannattaa muistaa jopa miljoonan vuoden puoliintumisajat.
Talvivaaran kaivos Terrafame joka on hakenut oikeutta jalostaa URAANIA nikkelin ohessa EI ole ONNISTUNUT SUOJELEMAAN ympäröivää luontoa edes
TOIMILUPANSA EDELLYTTMÄLLÄ TAVALLA nykyisten kaivos mineraalienkaan suhteen. Elykeskuksen toimesta POLIISI TUTKII kaivoksen toimintaa.
Kaivoksella sattui myös tulipalo sekä lukuisia muita onnettomuuksia ¨joiden vaikutukset ulottuivat kauas varsinaisesta kaivokseta.
Kittilän kultakaivos joka tuottaa kultaa n600 000 e edestä päivässä ja on euroopan suurin ei ilmeisesti ole myöskään onnistunut suojaamaan ympäristöään, paikalliset ovat kertoneet vesistöjen saastumisesta ja varmasti on Rahaa jolla tarvittavat suojatomenpiteet pystyttäisiin toteuttamaan.
Jo pelkästään näistä esimerkeistä johtopäätöksenä voidaan todeta ettei Suomeen pysty mikään taho toistaiseksi perustamaan turvallista uraanikaivosta. Ydinvoima tulisi pyrkiä korvaamaan Suomessakin muilla tavoin kuten euroopan veruri Saksakin on päättänyt.
Mikäli Fuusiovoiman tuleminen viipyy Uusien ydinvoimaloiden sijaan tulisi harkita Torium voimaloita.
Kunnilla on veto-oikeus estää uraanikaivos alueellaan 21 § .
Ratkaisuna Uusiutuva energia, sähköautot ja luomutuotannon lisääminen.
Suomeen tulee tuhansia tuulivoimaloita. Syöttötariffeilla suojataan tuulienergiatuotantoa energiamonopoleja vastaan Ja mahdollistetaan uuden energiatuotantomuodon syntyminen suuressa mittakaavassa, eu tavoitteiden täyttämiseksi. Onneksi on lukuisia muitankin uusiutuvien energioiden lähteitä. Myös aaltovoimaan kannattaa panostaa. Vesivoimastakin tekoaltaineen ja juoksutuksineen aiheutuu monia haittoja, kuten kalakantojen heikkenemistä.
Ranskassa on jo ensimmäinen fuusiovoimalan prototyyppi ITER valmisteilla. Wendelstein 7-X stellattori. Myös yksityinen puoli etsii omia ratkaisumallejaan ja kylmäfuusio sanallakin löytyy jotakin kiinnostavaa. Aalto ja Tuulivoiman tutkimuksissa etsitään merkittäviä edistysaskeleita.
HALVAN JA HELPOSTI SAATAVAN ÖLJYN AIKA ON LOPULLISESTI OHI (Campbell ja Laherr´ere 1998).
Turpeen muuttaminen dieseliksi ei myöskään halpaa tai luontoystävällistä, ilmastotaistelussa olisi järkevämpää panostaa vaikka nopeasti ladattavien (3MIN) ja muiltakin ominaisuuksiltaan parempiin sähkö autojen akkujen kehittämiseen ja sähköautojen ja akkujen tarvitseman ifrastruktuurin Suunnitteluun vaikka pohjoismaisena/euroopan, tutkijoiden ja yritysten yhteisenä projektina. Jo nykyiset turvesuohankkeet ovat aiheuttaneet huomattavia ympäristö haittoja joiden määrä kasvaisi dramaattisesti jos nykytuotantojen lisäksi alettaisiin Turvetta muuttamaan dieseliksi suuressa mittakaavassa. Soita/turpeita ei ole määritetty uusiutuviksi luonnonvaroiksikaan.
Säästetään Enemmistö soista tuleville polville. Erityisen suurella mielenkiinnolla kannattaa seurata kuinka käy Viinankiaavan Naturasuojeluksessa olevan suoalueen jonka alla ja ympäristössä on suurin malmio jopa sataan vuoteen koko maailmassa ja jonka ulkomainen kaivosjättihaluaa omakseen. Ilmeisesti vain itsenäistyneen Suomen toisen käsivarren ,Petsamon, esiintymä on suurempi. Tässä on käynnissä täydellinen testi jossa luonnonsuojelu ja laki ovat toisessa vaakakupissa ja toisessa Raha. Tässä nähdään myös onko EU heikompi kuin raha. Tulevaisuudessa voi olla turvallisempiakin teknologioita tarjolla. Kuitenkin ilman kyseistä esiitymää luonto sen päällä olisi erilainen. puhumattakaan siitä jos kaivos perustettaisiin.
LUOMUTILOILLA ja energia kasvien kasvattajilla tulisi todellakin olla paremmat oikeudet tuottaa sivutuotteista biokaasuja, Maatilojen koneiden tarpeisiin ja myös ulkopuoliseen myyntiin. Mikäli keskitetty Biokaasujen tuotanto sivutuotteina syntyvistä jätteistä yms. olisi kuljetuksineen kannattavampaa kuin joka tilaan rakennettavat systeemit tulisi sellainen toteuttaa. Jos metaania muodostuu joka tapauksessa sivutuotteena niin ei sen käyttäminen ainakaan pahenna tilannetta. Erityisesti täällä PohjoisKarjalassa on hyvät mahdollisuudet perustaa pieniä luomutiloja lopetettujen pientilojen paikalle ja erikoistumalla voi olla menestymisen edellytyksiä ja vieläpä niin että kaikille on tilaa kun tuotantokin on monipuolista. Vientituotteisiinkin kannattaa tähdätä erikoistuotteilla ja osuuskuntamallilla enemmän selkänojaa ja kokoa. Tällaista toimintaa ainakin itse olen valmis tukemaan. Suuret tilat voivat keskittyä massatuotantoon.
MUOVIN käyttö pitäisi minimoida välttämättömimpään, mutta jos olemassaolevasta muovijätteestä saisi kierrättämällä/uusiokäsittelyllä jotain uutta olisi se polttamista parempi vaihtoehto. Kuitenkin mikäli öljyä halutaan käyttää niin mieluiten muovituotteiksi kuin polttamalla.
Muovin ja mikromuovin päätymistä luontoo on kyettävä rajoittamaan.
Kotimaisuus ja lähituotanto ovat molemmat kannatettavia ajatuksia. Maalämpö ja sen suurimittainen käyttö meren ja järvenrantakaupungeissa tulisi ottaa käyttöön.
Talojen terveellisyyden, eristämisen sekä käyttöiän kasvattamisen tutkimukseen tulisi suunnata oleellisia resursseja.
Fortumin johtoa tulee tarkastella,mikäli vielä samoja, siten että ne tahot jotka uhmakkaasti olivat sen kannalla että haluavat rakentaa ydinvoimaa Suomen ulkopuolelle, kun eivät saaneet lupia Suomeen, joutuisivat lähtemään sopivampiin tehtäviin ja tilalle valittaisiin johtoa joka voisi selvittää voisiko Islantiin tai muualle perustaa huomattavasti, vesihöyryturbiineilla varustettuja maalämpösähkövoimaloita ja tuoda Islannista sähköä euroopaan teko/kelluvien tai olemassa olevien saarien avulla. Tarvittaessa kuljetusmatkalla voisi olla myös tuuli ja aaltovoimaloita. Supertulivuorien käyttöä energian tuotantoon tulee välttää. Maapallon ytimen laavavirroilla lienee oleellinen vaikustus maan mangneettikenttään joka suojelee meitä haitalliselta auringon säteilyltä. Supertulivuoren purkaus taas voi synnyttää jopa vuosia kestävän ydintalven jokseenkin koko maapallolle. Geoterminen Energia on jatkuvasti uusiutuvaa, ei tuota oleellisia jätteitä, oikeilla alueilla suuretkin laitokset on halpoja ja nopeita tuottaa. Anakin ydinvoimaan verrattuna mikä on nähty mm olkiluoto 3:ssa. Otaniemi mukana.
Tällä hetkellä Fortumin ei kannata hukata varojaan osinkoihin vaan investoida tulevaiuuteen kuten sähköautojen tuotantolinjaan tai uudenmaan autotehtaan laajennukseen ja jos Tesla ei investoi Suomeen niin Akkusuunnitteluun ja tarvittaessa tuotantolinjaan. Näin saamme työtä Suomeen ja savotta onkin suuri kun koko ajoneuvokanta pitää uusia jollain aikavälillä. Myös Nokiankin kannattaa pohtia tätä.
ATOMIAJAN HIIPUMINEN, UUSIUTUVAN ENERGIAN, SÄHKÖ AUTOJEN JA FUUSIOAJAN ALKU.
Kuitenkin jo 1 voimalaonnettomuus, Neuvostoliitossa, nykyisen Ukrainan alueella Tsernobylissä saastutti koko euroopaa laskeumallaan, myös vähiten laskeumaa saaneilla alueilla Suomessa keräiltiin jäkälää ja jouduttin moniin vastatoimiin, nykyäänkään ei saa kyseisillä alueilla välttämättä säteilemätöntä poronlihaa. Raivaustöihin Tsernobylissä osallisuneista jopa 500 000:sta ihmisestä 100 000 sanotaan kuolleen tai saaneen pysyviä säteilyn aiheuttamia haittoja. Jokseenkin kaikki luvut ihmisuhrien määrästä on ristiriitautettu. Aluella muhii edelleen aktiivisia aineksia joiden takia alueella tarvitaan uusia toimenpiteitä nyt ja tulevaisuudessa.
Epäilys jää että kaikkea tietoa ei ole edes saatavilla.
"Tsernobyl ei toistu 2009" ja Suomella on joltain näkökulmalta uskottavan kuuloinen lähestyminen Ydinturvallisuuteen vaan mikään ei ole niin varma kuin epävarma 2011 Fukushima. Merivesien nousu uhkaa ainakin Suomen merenrantaan rakennettujen ydinvoimaloiden sijaintia joten todennäköisesti muuallakin maailmassa. Uusissa suunitelmissa Jokseenkin kaikkia seikkoja on pyritty huomioimaan mutta kuitenkin Myrsky pelkästään kykenee nostamaan meren pintaa hyvin lähelle olkiluodon turvarajaa ja uusia aallonkorkeusennätyksiä syntyy vaikka eivät olisikaan juuri ydinvoimalan lähettyvillä. Tässä vain 1:tä huolenaihetta kevyesti sivuten.
SUURIA Ydinonnettomuuksia on tapahtunut monia muitakin ympäri maapalloa Viimeisin Fukushimassa. Sodissa on käytetty ydinaseita ja monia säteilyhaittoja aiheuttavia aseita, puhumattakaan lukemattomista ydinkokeista joita on suoritettu eripuolilla maailmaa. Vuosien mittaan Voimaloissa on myös sattunut,huomattavasti useammin, vähäisempiä onnettomuuksia jotka ovat vaikuttaneet myös ympäristöön. Olen myös kuullut tutkimuksesta jonka mukaan n15km säteellä ydinvoimalasta on havaittu normaalia enemmän leukemiatapauksia. Tilanne saattaa olla pahempikin, Riippuen voimalan iästä ja kulttuurillisestakin sijainnista.
Viimeisin suurempi onnettomuus Fukuzimassa, tyynenvaltameren rannalla,käsitti useita reaktoreita jotka jatkavat edelleen saastuttamista. Tämä
tapahtui maassa jonka teknologiataso on 1 maailman korkeimmista. Tänne suomeenkin satoi Fukuziman laskeumaa samoin kuin suureen osaan maailmasta ja eipä tee paljon tyynenmeren kalaakaan mieli, ainakin osa tonnikalasta ja kalapuikkojen kalasta tulee tyyneltämereltä jossa ainakin amerikka ja ranska on tehnyt paljon ydinkokeita.
Maailmalla on myös lukuisia ydinjätteenkäsittelylaitoksia, ydinjätekaatopaikkoja ja varastoja jotka kasvavat jatkuvasti. Venäjällä Suomestakin tulleita jätteitä oli kuskattu jokseenkin suoraan luontoon ja nykyäänkin keski-ikä kyseisellä alueella on n40v hujakoilla. Saksalaiset olivat kuskanneet jätteitään vanhaan kaivokseen, mutta ilmeni että kaivos ei sovellukkaan ydinjätteiden loppusijoitukseen rikkonaisen kallioperän vuoksi. Lisäksi monia säiliöitä oli rikkoutunut sijoittelussa tai kuljetuksissa. Ranskalaisten jätekäsittelylaitos pomppasi esille kun joku laitoksen sulatusuuneista RÄJÄHTI. Samaisen yrityksen toimesta rakennetaan parhaillaan olkiluodossa.
Suomen paukkajan URAANIKAIVOS on mukamas hyvin maisemoitu ja jälkikäsitelty, missä voi olla jotain perää varsinaisen päälouhoksen suhteen, kuitenkin kaikki kaivoksen käytössä olleet pistolouhokset ja vaikutusalueella olevat vesistöt ovat edelleen saastuneet ja niille ei ole tehty mitään. Uraanikaivosten kannattajat väittävät ottavansa uraanin pois mutta todellisuudessa kaivaminen levittää rikastunutta saastetta pohjavesiin, vesistöihin ja ympäristöön monin eri tavoin. Alueet ovat poikkeuksetta laajemmin ja monipuolisemmin haitallisia kaivuiden jälkeen kuin ennen niitä. Kannattaa muistaa jopa miljoonan vuoden puoliintumisajat.
Talvivaaran kaivos Terrafame joka on hakenut oikeutta jalostaa URAANIA nikkelin ohessa EI ole ONNISTUNUT SUOJELEMAAN ympäröivää luontoa edes
TOIMILUPANSA EDELLYTTMÄLLÄ TAVALLA nykyisten kaivos mineraalienkaan suhteen. Elykeskuksen toimesta POLIISI TUTKII kaivoksen toimintaa.
Kaivoksella sattui myös tulipalo sekä lukuisia muita onnettomuuksia ¨joiden vaikutukset ulottuivat kauas varsinaisesta kaivokseta.
Kittilän kultakaivos joka tuottaa kultaa n600 000 e edestä päivässä ja on euroopan suurin ei ilmeisesti ole myöskään onnistunut suojaamaan ympäristöään, paikalliset ovat kertoneet vesistöjen saastumisesta ja varmasti on Rahaa jolla tarvittavat suojatomenpiteet pystyttäisiin toteuttamaan.
Jo pelkästään näistä esimerkeistä johtopäätöksenä voidaan todeta ettei Suomeen pysty mikään taho toistaiseksi perustamaan turvallista uraanikaivosta. Ydinvoima tulisi pyrkiä korvaamaan Suomessakin muilla tavoin kuten euroopan veruri Saksakin on päättänyt.
Mikäli Fuusiovoiman tuleminen viipyy Uusien ydinvoimaloiden sijaan tulisi harkita Torium voimaloita.
Kunnilla on veto-oikeus estää uraanikaivos alueellaan 21 § .
Ratkaisuna Uusiutuva energia, sähköautot ja luomutuotannon lisääminen.
Suomeen tulee tuhansia tuulivoimaloita. Syöttötariffeilla suojataan tuulienergiatuotantoa energiamonopoleja vastaan Ja mahdollistetaan uuden energiatuotantomuodon syntyminen suuressa mittakaavassa, eu tavoitteiden täyttämiseksi. Onneksi on lukuisia muitankin uusiutuvien energioiden lähteitä. Myös aaltovoimaan kannattaa panostaa. Vesivoimastakin tekoaltaineen ja juoksutuksineen aiheutuu monia haittoja, kuten kalakantojen heikkenemistä.
Ranskassa on jo ensimmäinen fuusiovoimalan prototyyppi ITER valmisteilla. Wendelstein 7-X stellattori. Myös yksityinen puoli etsii omia ratkaisumallejaan ja kylmäfuusio sanallakin löytyy jotakin kiinnostavaa. Aalto ja Tuulivoiman tutkimuksissa etsitään merkittäviä edistysaskeleita.
HALVAN JA HELPOSTI SAATAVAN ÖLJYN AIKA ON LOPULLISESTI OHI (Campbell ja Laherr´ere 1998).
Turpeen muuttaminen dieseliksi ei myöskään halpaa tai luontoystävällistä, ilmastotaistelussa olisi järkevämpää panostaa vaikka nopeasti ladattavien (3MIN) ja muiltakin ominaisuuksiltaan parempiin sähkö autojen akkujen kehittämiseen ja sähköautojen ja akkujen tarvitseman ifrastruktuurin Suunnitteluun vaikka pohjoismaisena/euroopan, tutkijoiden ja yritysten yhteisenä projektina. Jo nykyiset turvesuohankkeet ovat aiheuttaneet huomattavia ympäristö haittoja joiden määrä kasvaisi dramaattisesti jos nykytuotantojen lisäksi alettaisiin Turvetta muuttamaan dieseliksi suuressa mittakaavassa. Soita/turpeita ei ole määritetty uusiutuviksi luonnonvaroiksikaan.
Säästetään Enemmistö soista tuleville polville. Erityisen suurella mielenkiinnolla kannattaa seurata kuinka käy Viinankiaavan Naturasuojeluksessa olevan suoalueen jonka alla ja ympäristössä on suurin malmio jopa sataan vuoteen koko maailmassa ja jonka ulkomainen kaivosjättihaluaa omakseen. Ilmeisesti vain itsenäistyneen Suomen toisen käsivarren ,Petsamon, esiintymä on suurempi. Tässä on käynnissä täydellinen testi jossa luonnonsuojelu ja laki ovat toisessa vaakakupissa ja toisessa Raha. Tässä nähdään myös onko EU heikompi kuin raha. Tulevaisuudessa voi olla turvallisempiakin teknologioita tarjolla. Kuitenkin ilman kyseistä esiitymää luonto sen päällä olisi erilainen. puhumattakaan siitä jos kaivos perustettaisiin.
LUOMUTILOILLA ja energia kasvien kasvattajilla tulisi todellakin olla paremmat oikeudet tuottaa sivutuotteista biokaasuja, Maatilojen koneiden tarpeisiin ja myös ulkopuoliseen myyntiin. Mikäli keskitetty Biokaasujen tuotanto sivutuotteina syntyvistä jätteistä yms. olisi kuljetuksineen kannattavampaa kuin joka tilaan rakennettavat systeemit tulisi sellainen toteuttaa. Jos metaania muodostuu joka tapauksessa sivutuotteena niin ei sen käyttäminen ainakaan pahenna tilannetta. Erityisesti täällä PohjoisKarjalassa on hyvät mahdollisuudet perustaa pieniä luomutiloja lopetettujen pientilojen paikalle ja erikoistumalla voi olla menestymisen edellytyksiä ja vieläpä niin että kaikille on tilaa kun tuotantokin on monipuolista. Vientituotteisiinkin kannattaa tähdätä erikoistuotteilla ja osuuskuntamallilla enemmän selkänojaa ja kokoa. Tällaista toimintaa ainakin itse olen valmis tukemaan. Suuret tilat voivat keskittyä massatuotantoon.
MUOVIN käyttö pitäisi minimoida välttämättömimpään, mutta jos olemassaolevasta muovijätteestä saisi kierrättämällä/uusiokäsittelyllä jotain uutta olisi se polttamista parempi vaihtoehto. Kuitenkin mikäli öljyä halutaan käyttää niin mieluiten muovituotteiksi kuin polttamalla.
Muovin ja mikromuovin päätymistä luontoo on kyettävä rajoittamaan.
Kotimaisuus ja lähituotanto ovat molemmat kannatettavia ajatuksia. Maalämpö ja sen suurimittainen käyttö meren ja järvenrantakaupungeissa tulisi ottaa käyttöön.
Talojen terveellisyyden, eristämisen sekä käyttöiän kasvattamisen tutkimukseen tulisi suunnata oleellisia resursseja.
Fortumin johtoa tulee tarkastella,mikäli vielä samoja, siten että ne tahot jotka uhmakkaasti olivat sen kannalla että haluavat rakentaa ydinvoimaa Suomen ulkopuolelle, kun eivät saaneet lupia Suomeen, joutuisivat lähtemään sopivampiin tehtäviin ja tilalle valittaisiin johtoa joka voisi selvittää voisiko Islantiin tai muualle perustaa huomattavasti, vesihöyryturbiineilla varustettuja maalämpösähkövoimaloita ja tuoda Islannista sähköä euroopaan teko/kelluvien tai olemassa olevien saarien avulla. Tarvittaessa kuljetusmatkalla voisi olla myös tuuli ja aaltovoimaloita. Supertulivuorien käyttöä energian tuotantoon tulee välttää. Maapallon ytimen laavavirroilla lienee oleellinen vaikustus maan mangneettikenttään joka suojelee meitä haitalliselta auringon säteilyltä. Supertulivuoren purkaus taas voi synnyttää jopa vuosia kestävän ydintalven jokseenkin koko maapallolle. Geoterminen Energia on jatkuvasti uusiutuvaa, ei tuota oleellisia jätteitä, oikeilla alueilla suuretkin laitokset on halpoja ja nopeita tuottaa. Anakin ydinvoimaan verrattuna mikä on nähty mm olkiluoto 3:ssa. Otaniemi mukana.
Tällä hetkellä Fortumin ei kannata hukata varojaan osinkoihin vaan investoida tulevaiuuteen kuten sähköautojen tuotantolinjaan tai uudenmaan autotehtaan laajennukseen ja jos Tesla ei investoi Suomeen niin Akkusuunnitteluun ja tarvittaessa tuotantolinjaan. Näin saamme työtä Suomeen ja savotta onkin suuri kun koko ajoneuvokanta pitää uusia jollain aikavälillä. Myös Nokiankin kannattaa pohtia tätä.
ATOMIAJAN HIIPUMINEN, UUSIUTUVAN ENERGIAN, SÄHKÖ AUTOJEN JA FUUSIOAJAN ALKU.